در تاریخ 12 مهرماه ۱۴۰۳ نخستین نشست همگرایی صنعت موتورسیکلت و تولیدکنندگان قطعات با حضور تولیدکنندگان موتورسیکلت، قطعات و انجمنهای تخصصی این صنعت با موضوع بومیسازی صنعت موتورسیکلت در کشور برگزار گردید.
دکتر مجید رضایی،نائب رئیس انجمن تولیدکنندگان موتورسیکلت در این نشست در ابتدا با اشاره به تلاشها برای توسعه صنعت موتورسیکلت سازی به امضای تفاهمنامه سهجانبه میان وزارت صمت، دو انجمن قطعهسازان و تولیدکنندگان موتورسیکلت در نمایشگاه شهر آفتاب اشاره کرد که تاکنون کارگروه تشکیلشده ۴۰ نشست برگزار کرده است.
دکتر رضایی، با اشاره به خارج شدن صنعت موتورسیکلتسازی در طول یک دهه گذشته از وضعیت پیک موتور به وسیلهای کاربردی از افزایش گرایش همه اقشار جامعه حتی پزشکان و وکلا و… به بهرهگیری از موتورسیکلت در رفتوآمدهای درونشهری خبر داد؛ و در ادامه تغییرات در اجرای استانداردها، کاهش سن گواهینامه موتور از ۱۸ سال به ۱۶ سال، تغییرات درروند شمارهگذاری را از مؤلفههای مهم در توسعه این صنعت عنوان داشت.
وی همچنین از افزایش ۶ درصدی تولید در ششماهه نخست امسال در مقایسه با سال گذشته خبر داد و گفت: امسال ۳۱۰ هزار دستگاه موتورسیکلت تولید شده حالآنکه سال گذشته در این مدت ۲۹۰ هزار دستگاه تولید شد. در پایان با اشاره به اینکه باید ترس از قطعهسازی را کنار گذاشت بر لزوم توجه به ارتقای دانش در تولید و نیز جایگزین کردن ماشینآلات بهجای تولید با نیروی انسانی تأکید کرد.
در ادامه این نشست رئیس هیئتمدیره انجمن قطعهسازان گفت: ایران دارای مزیتهای رقابتی در صنعت موتورسیکلت است، اما از این مزایا بهخوبی استفادهنشده است.
محمدتقی زردوز، در این همایش با اشاره به تولید داخلی و بومیسازی تولیدات گفت: این سیاست اکنون در کشور شکلگرفته، همچنین تفاهمنامهای باهدف داخلی سازی قطعات و تقویت آن میان وزارت صمت، انجمن تولیدکنندگان و انجمن تولید قطعهسازان منعقدشده است.
وی بر لزوم اجرای اصولی همچون تکمیل محصول، توجه به مزیتهای رقابتی و مدلهای همکاری در ملی سازی تأکید کرد و عواملی از قبیل دستمزد، انرژی، مواد اولیه موردنیاز و حملونقل را از مزیتهای رقابتی صنعت موتورسیکلت عنوان کرد و افزود: متأسفانه تاکنون از این مزایا استفادهنشده و حتی از دست رفته که همین موضوع باعث شده بازار در اختیار بیگانگان قرار گیرد.
رئیس هیئتمدیره انجمن قطعهسازان و مجموعهسازان، انرژی و دستمزد را ۲ مزیت رقابتی مهم ایران در مقایسه با چین عنوان کرد و گفت: تأمین مواد اولیه موردنیاز این صنعت همچون آلومینیوم، لاستیک و پلاستیک در مقایسه با برخی کشورها و همچنین هزینه حملونقل از دیگر مزایای این صنعت در ایران است با این تفاوت که دیگران از این مزیت استفاده میکنند، اما خودمان از این مزایا بیبهرهایم. در حوزه حملونقل و هزینههای آن نیز داری مزیتهایی هستیم که برای بازار ۵۰۰ میلیونی داخلی و خارجی میتوان بهره گرفت. وی درنهایت همکاری میان قطعهسازیان و تولیدکنندگان را یک ضرورت نامید که در نشست کنونی میتواند اجرایی شود. ساماندهی الگوی تولید میتواند نقشی مهم در رفع نیازهای تولید موتورسیکلت داشته باشد که در این راه هر قطعه ساز و هر تولیدکنندهای میتواند در این همگرایی ایفای نقش داشته باشد.
در ادامه خسروی،مدیرکل دفتر صنایع خودرو وزارت صمت بر لزوم توجه به تولیدات برقی برای کمک به رفع نا ترازی بنزین در کشور تأکید کرد.
همچنین مهندس مهدی دهقان آزاد، معاون نظارت بر اجرای استاندارد خودرو و نیرومحرکه سازمان ملی استاندارد نیز در ادامه نشست بر لزوم توجه به استانداردسازی در قطعهسازی تأکید کردند.
وی گفت: استانداردسازی کارخانهای از سال ۱۳۹۴ بهصورت محدود آغاز شد که متأسفانه چندان کارکردی صورت نگرفت؛ اما در سالهای اخیر گامهای بهتری برداشتهشده است. یکی از نکات استانداردسازی در قطعهسازی را ادبیات در نامگذاری باید در نظر داشت که هر قطعه ساز نامی شخصی بر روی یک قطعه نگذارد و در عین آنکه نامگذاری قطعه باید چنان باشد که برای همه قابلفهم باشد.
وی در ادامه بر آمادگی سازمان استاندارد برای حمایت از تمامی قطعه سازان و تولیدکنندگان که به دنبال داخلی سازی هستند تأکید و خواستار همگرایی میان آنها شد.
در پایان نیز با حضور همه شرکتکنندگان از میز ساخت داخل (قطعات موتورسیکلت ساخت داخل) رونمایی شد.