ایجاد مفهمومی به نام هنر حرکت
در دهه 90 برای بزرگداشت پنجاهمین سالگرد تولد وسپا، یک مدل جدید ET معرفی شد که بار دیگر طراحی گرافیکی سطح بالا و درجه یک را در کانون پویش های تبلیغاتی وسپا جای داد. در این آگهیهای تبلیغاتی از سادگی، طنز و هندسه ساده وسپا که عناصر عمده رویکرد وسپا به استایل و فرم هنری هستند استفاده شده بود.
خاویر ماریسکال، تصویرگر و هنرمند اسپانیایی، در طراحیهایش برای وسپا از تکنیکها و مواد گوناگونی استفاده کرده است که متأثر از مجموعه رنگهای محصولات وسپا هستند. در طراحی ماریسکال، خم و قوسهای اسکوترهای وسپا در قالب خطوط نرم و اشکال گرافیکی نمود یافته است.
.
اثر خاویر ماریسکال
.
در سالنمای رسمی پیاجیو نیز همین ترکیب هویت برند و فرم فیزیکی را داریم اما آمیخته با طنز. طرحهای این سالنامه، به طرزی هوشمندانه و بازیگوشانه خاطره کارهای جوزپه آرکیمبولدو نقاش و آرماندو تستا طراح را به ذهن تداعی میکنند.
سالنمای رسمی پیاجیو
.
آلن فلچر، طراح برجسته و بنیانگزار شرکت طراحی پنتاگرام، لوگو وسپا را با نویسهنگاری چنان تغییر داده است که به هیات یک اسکوتر درآمده است.
.
اثر آلن فلچر
.
گیلبرتو فیلیپتی برای بزرگداشت Vespa ET ماهرانه تصویر و واژه را در هم آمیخته و داستان شاعرانه دلپذیری را روایت میکند:”در آغاز آسمان و ستارهها را آفرید/ آبهای خروشان و ماهیهای درونشان را / و پرندهها را بر فراز زمین … / بعد حوا خود را با برگی پوشانده / شیطان را با انگشت نشان داده و از بهشت بیرونش کرد … / همه در صلح و آرامش و هماهنگی با هم زندگی کردند … / در روز سوم حوا سوار بر وسپایی شد و به دوردستها رفت”.
شیگئو فوکودا، از نامهای بزرگ در عرصه طراحی گرافیکی ژاپنی، وسپا را موضوع کار خود قرار داده و از ظرافت و زیبایی افزون آن که خصلتی پویا و زنانه دارد تفسیری به دست داده است.
در دهه 90 وسپا حتی به “درون” یک بطری عطر ایتالیایی با نام Absolute Rome نیز راه یافت و این بخشی از یک کمپین تبلیغاتی نوآورانه و معتبر بود که وسپا را در هیات قهرمان بلامنازع “شهر ابدی” معرفی میکرد.
هنرمندان به شیوههای پرشمار و در طول دههها، از جمله پیش از دهه 90، با آثارشان به تجلیل از وسپا میپرداختهاند. همکاریهای میان وسپا و هنرمندان اشکال گوناگونی داشته است اما در هریک از این کارهای مشترک گذشته و حال وسپا هر دو در کانون توجه قرار یافتهاند که حاصل آن آثاری منحصربهفرد و هنرمندانه بوده است.
دو نمونه کلاسیک از این همکاریها در دهه 50 میلادی، “گیتا در وسپا” اثر رناتا گوتوسو، نقاش ایتالیایی و آثار لئو لونگانسی است که به زبان بصری طنزآمیزش شهره است و کارهایش تهمایهای از عناصر سورئالیستی دارند. این دو هنرمند وسپا را موضوع نقاشیها و منبع الهام خود قرار دادهاند.
.
اثر رناتا گوتوسو
.
در دهه 60، طبعآزماییهایی با یک رویکرد فضایی و تخیلی در جهت “اکتشافات هوشمندانه” انجام گرفت. وسپا استفاده از پویش های بصری سه-بعدی را شروع کرد که سرآغازی بود بر پروژههای “بازرگانی بصری”. در یکی از “نمایشهای متافیزیکی” ذیل این پروژهها که طراحیاش توسط کورادینو دآسکانیو انجام گرفت وسپا را معلق بر فراز یک آبفشان میبینیم که در حالی که تعادل خود را بر روی سیم مرتفعی حفظ کرده، از یک دوربین ژیروسکوپ که در بدنه آن تعبیه شده است پارهفیلمهایی را به نمایش میگذارد. این نوآوری درخشان، فراتر از حد و اندازه صنعت موتورسیکلتسازی در آن زمان بود. (کورادینو دآسکانیو از مهمترین مهندسین و طراحان ایتالیایی است که نخستین وسپا را در سال 1946 برای انریکو پیاجیو طراحی کرد)